fbpx

Redan på de första sidorna i Marvels Civil War har jag observerat en ”impact” på hur MCU’s filmer är gjorda. Inte minst ur deras licensieringsperspektiv. Marvel har varit otroligt smarta här, med hur uppdelningen mellan rivalerna i filmerna gjordes i förhållande till serierna.

Allt detta har hänt på grund av att Marvel, 1996-1998, var nära att gå i konkurs och de därmed var tvungna att sälja en herrans massa av sina karaktärer till bland annat Fox och Sony – men [lyckligtvis] behöll sina baskaraktärer i Avengers.

Det var nog ingen 2008, när de första MCU-filmerna såg sitt ljus igen genom Iron Man, som kunnat ana att detta skulle vända. Nu, 23 år senare, får se ett återförenande av allt man höll på att förlora – tack vare Disney.

Jag minns när Disney köpte Lucasfilm. Det var många upprörda röster – inklusive jag själv:
 
”Nu får vi väl snart se Musse Pigg, döda Darth Vader också! SUCK Å STÖN!”.
 
– Det kommer aldrig gå väl, var tonerna som gick.
 
Jag minns även när jag för några år sen skrev att Disney gjort det jag aldrig trodde att dom skulle klara att göra. Nämligen just detta. Nu är vi äntligen där, med Endgame och fas 4 på intågande. Nu har Disney gjort allt det där som vi trodde att dom inte skulle klara av att göra och mer därtill. De har åter fört samman Marvels alla karaktärer igen, så att det bara kan bli bättre.

av Tornevall

Fotograf, musiker, filmare. Estetikens alla nyanser i ett, kombinerat med humor och ett förflutet inom vård- nöjes- och programmeringsbranscher.