fbpx

Trots en fantastisk förändring i lagen, vilken förbjuder rökning utanför entréer och vid restaurangplatser fortsätter rökningen ändå vara ett problem. Inte enbart för att en del rökare fortfarande inte kan läsa skyltar, utan även för att lagen inte täcker boenden. Med andra ord; folk kan fortfarande kränka sina grannars rätt att få bo i sina hem ostört. Möjligen skulle regeln kunna omfatta rökare som bor vid entréer eller ha sina bostäder liggande i höjd med uteserveringar. Men vad är oddsen för det? Och hur skulle lagen i de fallen åtföljas? Därom tvista… ingen alls.

Själv har jag haft problem vädigt länge med grannar som röker. Under en period hade jag ett uppehåll; den granne som stod och heilade på sin franska balkong med ett gäng fyllos försvann lyckligtvis efter en vräkning. Huruvida det hade att göra med hans förkärlek till Hitler eller det faktum att han inte kunde betala både hyra och samtidigt störningsjourens fakturor är dock än idag oklart.

Min hyresvärd har dock länge påtalat för mig att det inte är förbjudet att röka i hemmet. Hyresvärden (Treklövern) ägs av kommunen så om möjligt så är det beslutsfattningar i flera led som gör att (ja, jag vet faktiskt inte varför jag försvarar dom här) de kan vara bakbundna.

Men sedan förra året när det var outhärdligt varmt ute, fram till idag, har det här varit ett extremt besvärande problem, värre än nånsin. Förr kunde man hålla stängt. Men det går inte naturligtvis inte helt längre och jag, i en etta med två ungar, behöver vädra ibland. Problemet är att det varit näst intill omöjligt med en 30-minuters-intervallare under oss. Den AC-lösning jag slutligen fick till hjälpte dock något med rökinsläppet och i princip har nästan hela fönstret isolerats sånär som på en utstickande slang för värmeblåset. Det täcker dock inte alltid eftersom ”isoleringen” består av provisoriska tygskynken som egentligen är till för att mörkerlägga ”sovrummet” på nätterna. Det skiter sig med andra ord när grannen drar på extra mycket och i de allra värsta fallen har det praktiskt känts som att man dragit in en skogsbrand i vardagsrummet. Dessutom kostar AC-ström en fruktansvärd massa pengar att ha igång.

Folk påstår att mentol luktar gott. Vad han har haft i sina cigaretter vet jag inte. Men inte i helvete är det mentol iallafall.

Nu ringde jag dock äntligen hyresvärden igen efter att ha läst mig fram till både det ena och det andra och i deras ”stadgar” om trivsel står det inskrivet att man bör ta hänsyn och inte störa. Man kan tycka att rökningn faktiskt är en störning, men vanligtvis verkar det inte alls klassas som en störning man kan stoppa. Det går bara inte att förbjuda rökningen helt enkelt, trots att massor av hyresvärdar faktiskt har hoppat på förbudståget sedan länge. För mig är det oerhört märkligt.

Det finns dessutom en hel uppsjö människor där ute som anser att astmatiker omöjligen kan ha problem med det här. De vet helt enkelt mer än alla andra.

I vilket fall som helst så hänvisade jag till ”stör ej din granne”-klausulen, så denna gången slutade det faktiskt, förhoppningsvis, med något positivt. Annars har jag fått löftet att nästa klagomål kan innebära ett ”störningsbrev”.

Själv trodde jag aldrig för ett ögonblick, att jag skulle få någon som helst hjälp med det. Min högsta önskan är dock fortfarande att det numera existerande rökförbudet sprider sig hem till allas våran viktiga boendemiljö.

av Tornevall

Fotograf, musiker, filmare. Estetikens alla nyanser i ett, kombinerat med humor och ett förflutet inom vård- nöjes- och programmeringsbranscher.