fbpx
Har ni tänkt på hur mycket underliggande psykopati det egentligen skulle kunna ligga i vissa låttexter, hur många dubbla budskap dom innehåller om man läser dom lite noggrannare? Det handlar ofta om olycklig kärlek, eller kärlek som baseras på texterna ”Jag vill ha dig” och i takt med samhällets förändringar så kan man faktiskt göra nya tolkningar av musiktexterna. I synnerhet gäller detta dansband… Se bara..”Vem söker fånga in din blick i kväll, vem söker följa varje steg du tar?
Vem är det du ger din hand och som får följa dig hem? Yada, yada.

Här snackar vi om klassisk svartsjuka. Psykopaten har spanat in en tjej som han börjat förfölja, från krogen. Sångtexten känns aggressiv och skulle han träffa henne så är det precis dom här frågorna han skulle ställa henne. Det förutsätter dock att han först kan binda henne med något, i ett skjul långt ute i skogen, så att han ostört kan ta reda på det han vill. Med tång givetvis.

Jag vill vara din, Margareta
Bara vara din, ska Du veta.
Stå där vid din dörr, kär som aldrig förr
Men vågar inte ringa.
Pulsarna dom bränner så heta,
känner Du som jag, Margareta.
Blickarna Du gav, gav Du dom som svar eller ej?

Här har vi en diskret psykopat som på avstånd, medelst kikare har spanat in Margareta. Han sitter ensam hemma på kvällarna och förklarar vad han känner för henne i denna refräng. Att han inte vågar ringa beror till exempel på att han inte känner henne och därmed skulle det troligtvis orsaka mer problem för honom själv, snarare än nytta. Blickarna han fick var på ICA i förra veckan – tyckte han iallafall. Men i själva verket var det bara för att hon satt i kassan. Frågeformen i refrängen tyder på att något inte stämmer med karln och ibland står han utanför hennes dörr, vilket absolut inte är bra eftersom han inte känner henne….

Patrik Isaksson sjunger så här…

Hos dig är jag stark
Hos dig är jag underbar
Hos dig har jag allt
Där vågar jag stanna kvar
När du inte ser
När du inte rör mig
Kan du ha hittat nån annan
Säg nu hur du ser mig
Jag undrar om du
Har du kraft att ge dig av
Ger det mot att stanna kvar
Våga bygga på nåt nytt
Jag undrar om du
Har kunnat ge och kunnat ta
Kunnat öppna dig som jag
Vågat vara här och nu
För allt jag kräver är ett svar

Den här texten har inte riktigt lika starka psykotiska drag som de ovanstående. Den har ungdomliga inslag och troligtvis är det en 15-åring, som egentligen bara saknar lite sunt förnuft. Allt han kräver är dock ett svar och det är precis så det brukar låta när man är desperat. Tjejen ser honom inte och han undrar om hon har hittat nån annan. Det är nog ganska sannolikt eftersom dom här återigen inte känner varandra. Alternativt, den lite grövre versionen av denna text, baseras på de sista raderna i texten där han börjar sjunga om att våga stanna kvar. Håller han henne fången? Har hon kraft att ge sig krav? Ja, det beror ju så klart på hur hårt repen sitter….

Well well…

Fast jag kanske sett för mycket på skräckfilm bara?

av Tornevall

Fotograf, musiker, filmare. Estetikens alla nyanser i ett, kombinerat med humor och ett förflutet inom vård- nöjes- och programmeringsbranscher.