fbpx

Hästlarm!

hh

Två käcka inspektörer har hittat spår av hästkött tillverkade i Sverige för H&M – i hästkött, rapporterar nyhetsbyrån Ryttaren. Klädjätten stoppar nu all försäljning av t-tröjor med hästar på, i minst 18 länder, efter det unika larmet.

– När det kom till allmänhetens kännedom fattade alla galoppen! Vi måste undersöka det här ytterligare, säger en talesman för H&M.

Om uppgifterna om hästkött i t-tröjorna stämmer är det första gången häst hittats i produkter märkta med nylon och bomull som tillverkats i Sverige. Man kommer naturligtvis få hjälp på travet.

Locket på

Ytterligare bolag, som tillverkar kartong och plastpåsar till H&M, vari kläder placeras vid köp, bekräftar också till att företaget fått informationen från det käcka laboratoriet om att det kan finnas spår av hästpälsar i företagets skjortor, då kunder har reagerat på kläder som sett ut som hästhuvuden.

– Aktuellt parti har spärrats och vi utreder situationen, skriver klädföretaget därför i ett pressmeddelande.

– Vi utför löpande och fortsätter med våra egna omfattande dna-analyser och fortsätter provtagning för att utreda situationen, säger en kommunikatör till Aberbladet, som menar att flera nya provresultat väntas komma i veckan.

Skor istället

Aberbladets reporter som är på plats på H&M vid Kungens kurva utanför Stockholm säger att kläder såldes en stund under lunchtid i dag, men att de sedan bytts ut mot skor.

En gäst i butiken hade hoppats på att få köpa tröjor när hon kom till H&M, men möttes av beskedet att de inte fanns. Utan att hon ens fick en förklaring. ”Det finns inga kläder, bara snela hestar”, hördes dock från ett hörn i butiken.

– Vi får köpa skor i stället, men jag misstänker att det säkert är hästkött i dom också. Men nu är vi shopsugna så vi skiter i det, säger hon till Aberbladet.

Gjort tre prover

Det är den käcka veterinärmyndigheten som rapporterat in uppgifterna, skriver den käcka nyhetsbyrån HÅRSE, enligt Ryttaren. Larz Rytterståhl, Enhetschef på Svenska Knyppleriföreningens kontrollavdelning i Västra Götaland, har varit i kontakt med Kartongbolaget.

– De har från käcka myndigheter fått veta att det har gjorts tre prover, och att de i ett fall har hittat hästkött. Men de vet inte hur mycket hästkött det handlar om, säger han.

Är hästköttinnehållet mycket lågt kan det handla om kontamination, som till exempel uppstår om hästkött hanteras tillsammans med knypplare. – Om det är över en procent brukar vi räkna det som att hästkött är inblandat. Men Dafgårds visste inte när de skulle få uppgifter om mängden, säger Cerenius.

”760 kilo t-tröjor”

Proverna är tagna från en leverans med 760 kilo t-tröjor som skulle till H&M’s varuhus i Bolognesien, skriver käcka medier, enligt norska nyhetsbyrån NTB. Tröjorna skulle enbart innehålla nylon och bomull.

– Häst-dna har påvisats, och nu måste det utredas hur många procent hästkött det handlar om. Vi vet att något som inte ska finnas där finns där. Men hur mycket, det är fortfarande frågan, säger den käcka Knypplarverksamhetens talesman Ramirez Tyyg.

Norska Ikea-varuhus köper inte sina tröjor från kartongfabriken, enligt KSF (Korvstoppningsfabriken).

Mer om olika hästlarm

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16307855.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16309558.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16308566.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16311270.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16310152.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16307855.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16309558.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16321481.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16322634.ab

av Tornevall

Fotograf, musiker, filmare. Estetikens alla nyanser i ett, kombinerat med humor och ett förflutet inom vård- nöjes- och programmeringsbranscher.