fbpx

Jag vet, det borde ha skett tidigare, men det är det där med att få tiden att räcka till som satt käppar i hjulen för den här sortens verksamhet. Nu är den i alla fall klar och det gick betydligt snabbare att få ihop än jag räknat med: Sammanfattningsstatistik för varje skapad omröstning på BBVote. Eller popularitetsstatistik om man så vill, eftersom BBVote i denna statistiken sammanfattar den gångna röstningsperioden och presenterar hur en deltagare har legat till röstningsmässigt under varje period fram till varje nollställningsögonblick.

Funktionen lanserades i samband med tittarupproret, dels på facebook, dels på huvudhemsidan (som aftonbladet så flitigt skrivit om),  vilket uppstod när Rodney Da Silva fick lämna huset i söndags. Delvis skall jag väl dock erkänna att det var just detta som fick mig motiverad att rota lite i hur statistiken mellan de då tre nominerade sett ut, eftersom en poll knappast räcker som underlag för att anklaga en hel produktion för röstfusk.

BBVote svarar upp med en alternativ teori om söndagens utröstning:

Kollar man rent generellt över hela röstningsperioden sedan Madelene kom in i huset – och jämför de tre nominerade deltagarna mot varandra – så kan man se att hennes låga popularitet förföljer henne rakt igenom hela säsongen. Detta kan bero på att tittare i första hand fokuserar på att rösta på sina ”större” favoriter. Eftersom BBVote begränsar antalet till en röst per person (per ip och period för att vara mer korrekt) så tror jag att hon helt enkelt blivit bortglömd. Helt och hållet dessutom – eftersom hon generellt sett inte ser ut att vara någon större tittarfavorit av det antal röster som hunnit komma in.

BBVote är en förhållandevis liten site jämfört med bigbrother.se – som fler känner till. Dessutom publiceras nomineringsnumren i tv-rutan medan bbvote – bbvote veterligen – sprider sin länk i ganska begränsad skala, dels på facebook och dels via Big Brothers hemsida. I telefonröstningen skiljer det sig just på detta planet: Flera tittare har numret till de nominerade deltagarna än de har länken till BBVote och det är naturligtvis långt ifrån alla som har internet eller vet hur det fungerar.

Summa sumarum blir antalet röster betydligt färre även i ovanstående hänseenden. Utan att ta ställning för någon sida känner jag dock personligen efter lite forskning att min teorin kan vara ganska rimlig; Söndagens omröstning har stått mellan två giganter – Katerina och Rodney – och marginalen på en enda röst, skulle om denna teorin stämmer stå mellan dessa två deltagarna. Inte helt osannolikt om man tittar på periodtotalen och ser till det ytterligare faktum att både Katerina och Rodney har ganska många fans om man får tro röstningsstatistiken.

Naturligtvis kan allt utvecklas och konspirationsteorier kan diskuteras hur länge som helst, om vad mer som kan ha påverkat röstningen. Men att jämföra Roddans och Katerinas ställning i huvudröstningen där det är betydligt jämnare än mellan Madelene och diton, är definitivt en bra början om man vill gräva ytterligare i ämnet.

BBVotes röstningsresultat för 24 april 2011 kan du se här eller direkt som sparad bild här.

av Tornevall

Fotograf, musiker, filmare. Estetikens alla nyanser i ett, kombinerat med humor och ett förflutet inom vård- nöjes- och programmeringsbranscher.